Przyczyny występowania chorób racic:

⇒ złe warunki zoohigieniczne panujące w oborze: duża wilgotność powietrza i ściółki oraz zanieczyszczenie amoniakiem sprawiają, że racice krów łatwo chłoną wodę, róg staje się miękki i podatny na urazy,
⇒ zła organizacja obory: zbyt śliska, nierówna posadzka, niewystarczająca ilość miejsca dla krów (zbyt duże zagęszczenie) – zwierzęta znajdujące się niżej w hierarchii stada są atakowane oraz przepędzane z legowisk i od 
stołów paszowych przez krowy dominujące. W konsekwencji krócej leżą, ich racice są narażone na dłuższy ucisk przez masę ciała, może dochodzić 
do zaburzeń w mikrokrążeniu i nadmiernego obciążenia kończyn. Ponadto nadmierna obsada sprzyja szybkiemu rozprzestrzenianiu się patogenów,
⇒ brak ruchu,12
⇒ nieodpowiednia obsługa zwierząt: poganianie, krzyczenie – dochodzi łatwo 
do stłuczeń i urazów w wyniku ucieczki zwierząt w strachu,
⇒ zwiększona masa ciała zwierząt (zbyt dobra kondycja) i znaczna wydajność,
⇒ brak, nieregularna lub nieumiejętnie wykonana korekta racic,
⇒ błędy żywieniowe (niedobór pasz strukturalnych w dawce pokarmowej przy nadmiarze cukrów łatwo rozkładanych w żwaczu powodują ograniczenie 
ślinienia, zmniejszone buforowanie i obniżenie pH treści żwacza na skutek nagromadzenia kwasów organicznych – powstaje kwasica. W jej przebiegu 
wytwarzana jest histamina wywołująca ochwat. Inne substancje powstające przy kwasicy wpływają na zmianę mikrokrążenia w obrębie skóry racicy 
i powodują wrzody podeszwy i końca palca, uszkodzenie linii białej, ropnie ściany racicy. Brak wapnia (szczególnie u starszych krów z hipokalcemią subkliniczną) powoduje powstawanie rogu słabszej jakości – niedostatecznie skeratynizowanego. Przy zachwianej gospodarce mineralnej (Ca) dochodzi do powstawania narośli kostnych na kości racicowej na powierzchni podeszwowej (osteofitów), co w konsekwencji prowadzi do miażdżenia 
tworzywa od środka. Jakość rogu zostaje silnie obniżona przez czynniki środowiskowe (duża wilgotność, zanieczyszczenie odchodami, obecność bakterii keratolitycznych),
⇒ uwarunkowania genetyczne (mała wytrzymałość rogu racicowego oraz układu kostno-stawowego, szczególnie podatna rasa holsztyno-fryzyjska).
Najważniejsze choroby racic.
Schorzenia racic możemy podzielić na 2 typy:
⇒ niezaraźliwe,
⇒ zaraźliwe.
W obu przypadkach nieleczone mogą prowadzić do powstawania poważnych powikłań.

 

Choroby zakaźne
 

Zapalenie skóry palców (truskawkowa/malinowa piętka, choroba Mortellaro). Czynnikiem zakaźnym są beztlenowe bakterie Trepomena. Bakterie 
te uniemożliwiają bez wsparcia samoistne gojenie się ran, powiększają obszar 
chorobowy i stanowią potencjalne źródło zakażeń błon macicy oraz podklinicznych i klinicznych zapaleń wymion. Choroba wywołuje zmiany w szparze międzypalcowej lub na tylnej powierzchni piętek i dotyczy przeważnie kończyn tylnych. Umiejscawia się blisko opuszek, po stronie grzbietowej palców.  W jednej z faz pojawia się 
charakterystyczna narośl podobna do truskawki. Choroba ta może towarzyszyć 
gniciu rogu oraz zanokcicy. Najczęstszą przyczyną występowania choroby jest 
utrzymywanie zwierząt na mokrym, zanieczyszczonym odchodami podłożu 
(najczęściej w oborach bezściołowych lub wolnostanowiskowych). Nieleczona 
prowadzi do zniekształcenia rogu podeszwy (krowy chodzą na czubkach palców). Zapobieganie polega głównie na zachowaniu dobrych warunków higienicznych w oborze.
 
Zanokcica (ropowica międzypalcowa).
 

 

Bakteryjne zakażenie tkanek miękkich palców powstające na skutek mikrourazów. Bakterie wnikają do uszkodzonej skóry szpary międzypalcowej i wywołują zapalenie z bolesnym obrzę-
kiem, a następnie pękaniem i otwieraniem ran. Jest to przewlekła, bardzo częsta 
choroba powodująca martwicę skóry i gnilny rozkład miazgi twórczej racicy. 
Chore zwierzęta silnie kuleją, starając się odciążyć chorą kończynę. Chorobę leczy się pod nadzorem lekarza weterynarii za pomocą antybiotyków oraz 
okładów (Rywanol, nadmanganian potasu). Ranną kończynę zabezpiecza się 
jałowym opatrunkiem. Choroba występuje najczęściej u zwierząt przebywających na mokrym pastwisku, kamienistym a wywołujące ją bakterie beztlenowe bytują w błocie. Rozwojowi choroby sprzyjają złe warunki higieniczne w oborze, duża wilgotność, zakurzenie oraz obecność odchodów. Zapobieganie chorobie polega na prawidłowej korekcie racic, ich odkażaniu, zachowaniu higieny obory (pastwiska). W przypadku wystąpienia zanokcicy, bardzo istotne 
jest rozpoczęcie jak najszybszego leczenia. Szacuje się, że schorzenie to może obniżać wydajność o 1500 l mleka.
 
Choroby niezakaźne
 
Wrzód podeszwy (Zespół Rustelholza). Wrzody powodowane są przede wszystkim nadwagą, ale też i urazami, są bardzo bolesne i zwykle są przyczyną ciężkiej kulawizny. Ich powstawaniu sprzyja występowanie kwasicy żwacza. Stan zapalny rozwija się między podeszwą rogową a tworzywem. Róg staje się żółty, o gąbczastej konsystencji; charakterystyczne jest wypadnięcie podeszwy (kraterowe obnażenia tworzywa) oraz zmiany na granicy podeszwy i opuszki. Przeciążenie okolicy podeszwowo-opuszkowej wynika z wad postawy (zbieżna, szpotawość stępu) oraz wyrośniętych, zbyt długich racic. Powstaje zapalenie miazgi rogotwórczej, pod wpływem dalszych urazów formują się ogniska martwicy. Często w trakcie ścinania rogu podeszwy natrafia się na kraterowate wgłębienie wypełnione wysiękiem surowiczym lub ropnym. Dno erozji stanowi obrzękłe tworzywo, brunatno zabarwione, w wielu miejscach pokryte ziarniną. Choroba przenosi się na okoliczne tkanki. Wrzód podeszwy objawia się niechęcią do poruszania się, przedłużoną fazą wstawania („klękanie” na garstkach), przy zajęciu obu nóg - postawą „siedzącego psa”. Chore krowy unikają twardego podłoża, lepiej chodzą po miękkim. Widoczne jest odwodzenie odciążające zewnętrzną racice, chód może być koszący. Zwierzęta w zaawansowanej chorobie tracą apetyt. Leczenie polega na zdjęciu rogu wszędzie tam gdzie wysięk odseparował go od tworzywa. Odsłoniętą w ten sposób miazgę można wtedy dokładnie oczyścić. Opatrunek pod opaską ma zadanie utrzymywać przez dłuższy czas leki, uciskać tworzywo, hamując krwawienie i ograniczając nadmierny wzrost tkanki naprawczej. Uzupełnieniem leczenia jest właściwa korekcja kształtu racic, sprzyjająca przesunięciu oparcia kończyny z tylnej części racicy na przednią. Przy rozległych zmianach martwiczych wskazane jest zastosowanie odciążającego klocka (obcas). Dzięki temu w okresie gojenia chora racica nie bierze udziału w podparciu kończyny, a zatem nie jest drażniona i nie sprawia bólu oraz nie ulega zabrudzeniom od podłoża. Opatrunek zmienia się w odstępach 10-dniowych.
Choroba linii białej
polega na oddzieleniu się podeszwy od bocznej ściany racicy. Powstają warunki do wnikania zanieczyszczeń oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, powodujących zakażenie tworzywa (bolesne zmiany). W przypadku wystąpienia choroby ważne jest, aby nie zmuszać zwierząt do nagłych i szybkich ruchów (zwrotów) w celu uniknięcia nadmiernego obciążenia i oddzielenia podeszwy od ściany. Chorobie czasami towarzyszy gnicie i rozpad rogu opuszek
Gnicie rogu. Choroba występująca w warunkach intensyfikacji hodowli. Jej szerzeniu się sprzyjają niehigieniczne warunki (duża wilgoć, częste zanieczyszczenie racic gnojowicą, drażniące działanie amoniaku i siarkowodoru). Zmiany chorobowe dotyczą przeważnie rogu opuszek tylnych racic i rozpoczynają się zwykle na ich opuszkach wewnętrznych. Początkowo róg staje się miękki, mało elastyczny, nie trzyma się tworzywa, następnie pojawiają się w nim ubytki w postaci jamistych, czarnych zagłębień o nieregularnych i postrzępionych brzegach. Róg rozpada się. Występuje gnilny zapach. Objawy choroby to przebieranie kończynami podczas stania, częste polegiwanie, pogorszona jakość nasienia i zmniejszona wydajność. Leczniczo stosuje się dziegieć i siarczan miedzi. Profilaktycznie wykonuje się korektę racic i zachowuje wysoką higienę w budynkach inwentarskich.
 
Ochwat
(laminitis, aseptyczne zapalenie tworzywa ściany racic) jest chorobą powstającą na tle metabolicznym, powodowaną uszkodzeniem naczyń włosowatych tworzywa przez toksyny i histaminę, powstających w przebiegu kwasicy żwacza, zapalenia macicy i wymienia oraz po powikłanych porodach. Chorobie towarzyszy gorączka, przyspieszone tętno, zwiększona liczba oddechów. Zwierzęta niechętnie wstają, wysuwają kończyny przed siebie, pokarm pobierają na leżąco. Racice są bolesne, widoczny jest obrzęk spowodowany wypełnieniem naczyń żylnych nad pęciną. Nieleczony może prowadzić do wystąpienia ochwatu przewlekłego, deformacji racic, wrzodu podeszwy, posocznicy, przebicia podeszwy kością racicową. Leczenie polega na stosowaniu leków przeciwhistaminowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych, podawaniu preparatów wapniowych, zimnych okładach i kąpielach racic. Zapobieganie to głównie unikanie zaburzeń metabolicznych, zapaleń wymienia i macicy oraz szybkie i intensywne leczenie tych schorzeń w początkowej fazie.Każdy hodowca powinien co najmniej raz w tygodniu bacznie obserwować zachowanie swoich zwierząt, kontrolować stan racic, sprawdzać sposób ich poruszania. 

W ocenie stopnia występowania kulawizn pomocna jest 5-punktowa skala oceny lokomocji:
1. Chód jest prawidłowy, linia grzbietu u krowy stojącej i poruszającej się jest pozioma.
2. Łagodna kulawizna. Linia grzbietu u krowy stojącej jest pozioma, ale podczas ruchu grzbiet wygina się w łuk. Chód pozostaje prawidłowy.
3. Umiarkowana kulawizna. Linia grzbietu zarówno u krowy stojącej jak i poruszającej się jest wygięta w łuk. Widoczna jest zmiana sposobu chodu, który można opisać jako skrócenie kroku w przednich lub tylnych kończynach.
4. Kulawizna. Linia grzbietu zarówno u krowy stojącej jak i poruszającej się jest zawsze wygięta w łuk. Krowa znacząco oszczędza jedną lub więcej kończyn.
5. Ciężka kulawizna (krowa wykazuje niezdolność lub bardzo dużą niechęć do obarczania jednej lub kilku kończyn).